Met die huiveringwekkende kreet veroverde het Keizerlijke Japanse Leger een belangrijk deel van Azië voorafgaande en gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De Japanners drukten een zware stempel op de door hen bezette gebieden. Maar hoe zat dat in het ook door hen veroverde Nederlands-Indië? Door een uitgekiende en intensieve propaganda vooral gericht op de jeugd moest een diepe haat jegens het moederland Nederland worden aangebracht. Daartoe werkten de Japanners ook intensief samen met Nazi-Duitsland dat intern dezelfde politiek volgde via de opvoedings- en trainingspraktijken gericht op de Hitler-Jugend.

Bijgevoegde poster is daar een symbool van. Het Duitse hakenkruis midden in de Japanse vlag met de term “Belanda Boesoek” hetgeen te vertalen is als “tering/rot Hollanders”. “We are fighting the dogs” lijkt te verwijzen naar de strijdkreet “Anjing NICA” ofwel “NICA honden” waarbij NICA verwees naar het vanaf september 1945 in Batavia optredende NICA, zijnde de Netherlands-Indies Civil Administration.

De poster is dus hét voorbeeld van beeldvorming van de effecten van de propaganda door de Nazi’s en de Jappen gericht op de Indonesische jeugd die haat jegens Nederland moest opwekken. De effecten zien we in de slachtpartijen van de Bersiap.

Voor Carré, het ledenmagazine van de Nederlandse Officieren Vereniging, schreef Cees Somers een bijdrage met de titel ‘De lange echo van Banzai in Nederlands-Indië’. Dit is gepubliceerd in de uitgave van augustus 2021, nummer 5.

Lees hier het artikel in PDF-formaat.